Milbacher Róbert kapta a Margó-díjat

A Margó Fesztivál zárónapján, vasárnap este adták át az idei Margó-díjat. A díjat Milbacher Róbert vehette át Szűz Mária jegyese című regényéért.
Az idei őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár keretében vasárnap este átadták a Margó-díjat. Az idei díjat MILBACHER RÓBERT Szűz Mária jegyese című regénye nyerte!2016-10-18_7-02-42

“‘Azoknak, akiket illet, csak nem tudják elmondani’. Ez a könyv első mondata. Ez a könyv egyik legfontosabb mondata is egyúttal. A másokért való beszéd szolgálatába állított nyelv a kötet etikai alapállása, s erről az elköteleződésről, az irodalom felelősségéről sokat beszélhetnénk még. A Szűz Mária jegyese ugyanakkor nem idealizál és miszticizál. A hol abszurd, hol humoros formában megjelenő emberi életek mélyén tragikus történetek, elhallgatások, a tabuk töréspontjai rajzolódnak ki”
- emelte ki a legjobb elsőkötetről a zsűri tagja, Gaborják Ádám.

Milbacher Róbert első, a Magvetőnél megjelent Szűz Mária jegyese című kötetének elbeszélői nyelve rétegzett: eleven, lendületes, ironikus és ötletesen gondolja újra a novellaciklus műfaji lehetőségeit, kereteit. A könyv egy meg nem nevezett magyar falu izgalmas történeteit gyűjtötte össze: feljegyzések tanúsítanak mindent, amit szereplője látott vagy hallott a környéken.

Milbacher Róbert 1971-ben született Kaposváron. Nem messze ide, egy Nagybajom nevű faluban élt. Tanulmányait (1989-1994) az egykori JATE (ma SZTE) magyar-történelem szakán végezte. Itt doktorált 1999-ben XIX. századi magyar irodalomból. Azóta is a korszak kutatója. Négy könyve jelent meg a témában, többek között az irodalmi népiesség akkulturációs kérdéseiről, vagy Arany Jánosról mint kulturális konstrukcióról. Legutóbbi tanulmánykötete (Bábel agoráján) a nemzeti irodalom emblematikus szövegeit értelmezi újra. Rendszeresen közölt kortárs kulturális és irodalmi kritikákat. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem tanára, egy Pécshez közeli, mecseki faluban él. A Szűz Mária jegyese az első prózakötete.

A díjazott pénzjutalomban, a fesztivál partnereitől pedig szakmai támogatásban részesül: a Bookline a nyertes számára kiemelt kereskedelmi és médiatámogatást nyújt, a Balassi Intézet próbafordítást készíttet és azt külföldi könyvfesztiválokra juttatja el, az Aegon-díjazott pedig mentorálja a szerzőt.

A Margó-díjról döntő zsűri tagjai idén: Gaborják Ádám, a József Attila Kör elnöke, Kollár Árpád, a Fiatal Írók Szövetsége elnöke, Gács Anna, a Szépírók Társasága, Szabó Zsuzsa pedig a Balassi Intézet és a Publishing Hungary képviseletében, valamint Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál főszervezője. „A Margó-díj előzsűrizése során nem feltétlenül kész írókat, inkább új hangokat, bátor vállalkozásokat keresünk, olyan szerzőket, akik íróilag még lehet, hogy nincsenek készen, de a szövegüket szerettük, és egy második könyvet is a kezünkbe vennénk tőlük, így akikre szerintünk érdemes felhívni a figyelmet” – nyilatkozta Valuska László.

A Margó-díj mellett a Főváros támogatásában és a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. együttműködő támogatásában a Budapest a fiatal tehetségekért program különdíját is odaítélték, egy olyan 35 év alatti elsőkötetes írónak, aki egyéni látásmódjával, friss, izgalmas könyvével érdemelte ki az elismerést. A díjat Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes asszonytól idén Morsányi Bernadett vehette át. A sehány éves kisfiú és más (unalmas) történetek című könyv egy egyedülálló bölcsész anya korántsem unalmas életét mutatja be, és a Kalligram Kiadó gondozásában jelent meg.

Rövid URL: http://magyar-vers.hu/?p=1856

Beküldte: - okt 18 2016. Kategória Hírek. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:


Keresés az archívumban

Keresés dátum szerint
keresés a ketagóriákban
Keresés a Google-val

Bejelentkezés | Készítette Hazafias Versek