Bácsfeketehegy: Véget ért a XX. Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozó

Jubiláris huszadik alkalommal tartották meg Bácsfeketehegyen a Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozót, mely az alapítók és a szervezők szerint mára a Kárpát-medence jelentős kulturális rendezvényévé nőtte ki magát, sikerült vele egyben hagyományt is teremteni. A csókai Marx Éva nyerte el idén a Dudás Kálmán Díjat, Nemes Fekete Edit keramikusművész alkotását.

Huszadik alkalommal tartották meg Bácsfeketehegyen a Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozót a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének szervezésében. A jubileumi verseny elődöntőjének 70 résztvevője volt, közülük a legjobbak jutottak be a vasárnapi döntőbe. Hajvert Ákos, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke elmondta, nem titkolt célja a találkozónak, hogy a szépirodalmat megtartsa, hordozza és át tudja adni a következő generációknak.

A kisgyermek kategóriában első lett a kishegyesi Erdei Anna Dorka, második az újvidéki Bába Lujza, harmadik pedig az óbecsei Kiskomáromi Zsolna. A gyermek kategóriában első lett a topolyai Szabó Rebeka, második helyet megosztottan Kormányos Ákos (Muzslya) és Vajda Noa Pálma (Bácsfeketehegy), a harmadikat Bácsi Virág (Kishegyes) érdemelte ki. A 7-8. osztályos gyermekek kategóriájában az első Kerekes Zalán (Bácsfeketehegy), második Horvát Bengedúz (Nagykanizsa – Letenye), harmadik Bede Anett (Bácsfeketehegy). Az ifjúsági kategóriában első lett Marx Éva (Csóka), második Major Lili (Kishegyes), harmadik Dupák Fanni (Csóka), különdíjat kapott Hodik Annabella (Bácsfeketehegy). A felnőtt kategória győztese lett Binszki Teréz (Szabadka), a második Miklenovics Aranka (Szabadka). Az idei Dudás Kálmán Díjat a csókai Marx Éva kapta meg, Tóth Lívia volt a felkőszítője.

A Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szakmai támogatásával és a Feketics Művelődési Egyesület közreműködésével november 26–27-én a bácsfeketehegyi kultúrotthonban zajlott a találkozó. A versenyre 9 év fölötti magyar nyelvű amatőr versmondók jelentkezhettek a Kárpát-medence területéről gyermek-, ifjúsági-, felnőtt- és szépkorú kategóriában. A jelentkezőknek készülniük kellett két művel az egyetemes magyar irodalomból, valamint egy verssel vagy prózával a határon túli magyar irodalomból. A produkciókat a Kovás Frigyes, Krizsán Szilvia, Pataki András, Bori Fekete Ágnes, Lőrinc Tímea, Tóth Péter Lóránt összetételú szakmai zsűri bírálta el.

Pataki András, rendező, színházvezető (Soproni Petőfi Színház) az eredményhirdetés előtt elmondta, viszonylag könnyű dolga volt ezúttal a zsűrinek, hiszen a színvonalas produkciók meghallgatást követően viszonylagos egyetértésben hozták meg döntéseiket. Boldog születésnapot kívánva a rendezvénynek, azt is hozzátette, az adventi várakozás időszakának kezdetén a versmondók megmutatták, hogyan lehet a vers által is újjászületni. Az európai kultúra teljesen kiürült és ronccsá fáradt állapotaiban ez a fajta újjászületés adhat új életet és új tartalmakat.2016-11-28_3-09-21

A két évtizedes múltra visszatekintő találkozóról az alapítói elmondták, mára már hagyománnyá vált az egész Kárpát-medencében. Dr. Szőke Anna, a rendezvény egyik alapítója elmondta, hogy azok a szavalók, akik húsz évvel ezelőtt résztvevői voltak a rendezvénynek, most a saját gyerekeiket hozták el szavalni, ami azt jelenti, hogy sikerült valamit átörökíteni.

A találkozó a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt kulturális rendezvénye. A kétnapos rendezvényt könyvvásárral, kiállításokkal és író-olvasó találkozóval tették a szervezők még vonzóbbá és színesebbé.

Tóth Péter

Rövid URL: http://magyar-vers.hu/?p=1864

Beküldte: - nov 28 2016. Kategória Hírek. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:


Keresés az archívumban

Keresés dátum szerint
keresés a ketagóriákban
Keresés a Google-val

Bejelentkezés | Készítette Hazafias Versek