Utassy József – Zúg március

A tavaly (2010)-ben meghalt Utassy József verse 1977-ben jelent meg, szinte kisebb csodaként, átcsúszva a Kádár kor “Lendvai Ildikóin”.  Ma ugyan  nincsenek már cenzorok, viszont a verset ma is írhatta volna a költő.

Zúg március

Én szemfedőlapod lerántom:
kelj föl és járj, Petőfi Sándor!

Zúg Március, záporos fény ver,
suhog a zászlós tűz a vérben.

Hüvelyét veszti, borong a kardlap:
úgy kelj föl, mint forradalmad!

Szedd össze csontjaid, barátom:
lopnak a bőség kosarából,

a jognak asztalánál lopnak,
népek nevében! S te halott vagy?

Holnap a szellem napvilágát
roppantják ránk a hétszer gyávák.

Talpra, Petőfi! Sírodat rázom:
szólj még egyszer a Szabadságról!

1977

 

 

A verset a Kormorán is feldolgozta:

Rövid URL: http://magyar-vers.hu/?p=407

Beküldte: - jún 18 2011. Kategória Utassy József. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

9 hozzászólás - “Utassy József – Zúg március”

 1. fromme

  “brong a kardlap” és nem borong, olyat egy kardlap nem is tud.

  • Káldi József

   Kedves Névtelen. Megtennéd, hogy a Lendvai Ildikó cenzorságára utaló forrást is hozol? Mert akárhányszor érdeklődtem, a hazaffyasék mindig törölték a beírásomat…Talán te kivétel leszel. A vers kitűnő, JA verse is átcsúszott a fasiszta kommunizmussal…

 2. pvcpadló

  Ma lopnak a szobatársak ezerrel..szegény Utassy…:(

  off

  Megtennéd, hogy valami bizonyítékot tennél ide a cenzor Lendvairó? Ha lehet még az idén, és ezért még ne törölj…

  • FispánGéza

   Igaz is miért mondanál pl igazat? …? :) Lendvai Ildikóról szemeben a fiddeszista tolvaj bandával nem tudták megvádolni egy forint lenyúlásával sem…Így azután cenzor lett. Mi erre a bizonyíték ? Semmi. Amikor belenyúlhatott volna alosztály vezető lett, akkor ha csak nem pelenkás voltál tudnád gyakorlatilag megszűnt a cenzúra. Kőbe rúgtál sebaj akkoriban amikor Utassy e versét írta miliomod részét lpoták az Elvtársak annak amit ma a Kedves Vezető rablóvezér és rabló bandája lop. Ma aktuálisabb mint valaha. Lézer Jani, Arrogáns Tóni szíjÁRTÓ, Kósa Lali Mr 20 %…etc etc..

   Nagyon bejön nekem ez a Lendvai Ildikó cenzor.. :)

   1969 és 1972 között a budapesti Móra Ferenc Egészségügyi Szakközépiskola tanára volt, majd 1974-ig a Keszthelyi Agrártudományi Egyetem[1] filozófia tanszékének tanársegédeként dolgozott. 1974-ben lépett be az Magyar Szocialista Munkáspártba. 1974-től dolgozott a KISZ Központi Bizottsága kulturális osztályán, majd 1981 és 1984 között az MTA aspiránsa volt. ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….. 1984-től 1989-ig az MSZMP KB tudományos, közoktatási és kulturális osztályán dolgozott előbb munkatársként, majd alosztályvezetőként, 1988 és 1989 között osztályvezető-helyettesként. :) Amikor Utassy verse 77 -ben megjelent a KISZ -ben dolgozott…ugye nem gondolod, hogy onnan nyúlt bele a cenzori hivatal dolgába ?:)

 3. FispánGéza

  Igaz is miért mondanál pl igazat? …? :) Lendvai Ildikót szemben a fideszista tolvaj bandával nem tudták megvádolni egy forint lenyúlásával sem…Így azután cenzor lett. Mi erre a bizonyíték ? Semmi. Amikor belenyúlhatott volna alosztály vezető lett, akkor ha csak nem pelenkás voltál tudnád gyakorlatilag megszűnt a cenzúra. Kőbe rúgtál, sebaj akkoriban amikor Utassy e versét írta milliomod részét lopták az Elvtársak annak amit ma a Kedves Vezető rablóvezér és rabló bandája lop. Ma aktuálisabb mint valaha. Lézer Jani, Arrogáns Tóni szíjÁRTÓ, Kósa Lali Mr 20 %…etc etc..

  Nagyon bejön nekem ez a Lendvai Ildikó cenzor.. :)

  1969 és 1972 között a budapesti Móra Ferenc Egészségügyi Szakközépiskola tanára volt, majd 1974-ig a Keszthelyi Agrártudományi Egyetem[1] filozófia tanszékének tanársegédeként dolgozott. 1974-ben lépett be az Magyar Szocialista Munkáspártba. 1974-től dolgozott a KISZ Központi Bizottsága kulturális osztályán, majd 1981 és 1984 között az MTA aspiránsa volt. 1984-től 1989-ig az MSZMP KB tudományos, közoktatási és kulturális osztályán dolgozott előbb munkatársként, majd alosztályvezetőként, 1988 és 1989 között osztályvezető-helyettesként. :) Amikor Utassy verse 77 -ben megjelent a KISZ -ben dolgozott…ugye nem gondolod, hogy onnan nyúlt bele a cenzori hivatal dolgába ?:)

 4. FispánGéza

  Úgy tűnik nincs válasz. A rágalmazás szükségelteti a legalacsonyabb IQ-t
  :)

 5. GugiZoltán

  Az ifjúsági találkozókon énekeltük ezt a verset, úgy 1971-74 között Dinnyés József daltulajdonossal. Az Ő megzenésítésében szerintem a legjobb. A “Hüvelyét veszti, brong a kardlap” a helyes, Mi így ismerjük és több más forrásban is csak így szerepel, szerintem a word szerkesztő nem ismeri ezt a jelző szót és e weblap “browser”-e is hibásnak jelzi. :)

 6. Káldi József

  Most látom mást is érdekelt.. :)


  admin
  2014. szeptember 14. vasárnap – 11:30

  Már miért tenném?”

  Tényleg miért is ? talán a VIII. parancsolat mián ?

Hozzászólások:


Keresés az archívumban

Keresés dátum szerint
keresés a ketagóriákban
Keresés a Google-val

Bejelentkezés | Készítette Hazafias Versek