PATRIOTA: MONDD MEG ISTEN!

Belehallgatás

Alakulóban egy zenekar. Nehéz elmondani, hogy milyen is lesz. Még én sem tudom pontosan. Berczelly Csaba  (A képek a VARGA MIKLÓS ÉS A BAND  2005.október 22.-i koncertjén készültek)
2006 decemberétől foglalkoztat a gondolat, egy vadonatúj banda létrehozása. Saját dalokkal! Ez egyben kényszer és kihívás is. Kényszer mert 5 formáció tagjaként látom azt a problémát ami a legtöbb zenészt érinti itt Magyarországon. Egyszerre annyi mindent csinálnak hogy szétforgácsolódik erejük, állandó feszültség alakul ki a tagok közt mert lehetetlenné válik a zenekarok összehangolása. És pénz meg sosincs elég. Tehát bele kell vágni! Ugyanis felgyülemlett bennem egy-pár gondolat és ötlet 10-15 év alatt, mert eddig más dalait kellett játszanom. Ez rohadt nehéz dolog volt régen is és ma is. Mármint a 0-ról indulni és eljutni … „valahová”. De szerintem ha jók a dalok, előbb-utóbb kell lenni valaminek. Na itt jön a lényeg mi az hogy „jó dal”? És hát belevágtam tök egyedül, vakon, mert előbb dalokat akartam aztán hozzá olyan embereket akiknek ez bejön. Fél év alatt sok zenészismerőst kerestem meg ez ügyben. És most elnézést kérek azoktól akiket itt nem említek meg és akik jöttek is volna és azoktól akik tervbe vannak véve a többi poszton. Szabó Attila De ott még nem tartunk. Tehát fél év „küzdelem” után sikerült meggyőzni
Szabó Attis gitáros zenésztárs-barátomat. Ő kb abban a cipőben jár mint én. Végül e dal győzte meg arról hogy belevágjon. Aztán felvettük ezt a nótát! Attila összerakta, megkeverte stb.
Tehát most ami biztos:

PATRIOTA zenekar: Szabó Attila (Attis) - gitár;

Berczelly Csaba (Bero) – basszusgitár, ének.
folyt.köv. hamarosan …

A dalok születőben és ezekből egy már teljesen kész, amit előre vettünk hogy valami kapaszkodót nyújtsunk az érdeklődők felé! Ez az a dal amit néhány ismerősöm már Gólya, gólya gilice néven hallhatott. Ez a népdal(ocska) indítja a nótát és nagyjából erre is építkezik a szöveg, aztán a későbbi esetleges jogi csűrés-csavarást elkerülendő, Mondd meg Isten!-re kereszteltem ami a refrén visszatérő sora, és eredetileg is ez volt a címe. Ez egy feszes, vaskos hard-rock nóta, amit a versszakok és a refrének alatti szellősebb dallamvezetés ellensúlyoz. Ez nagyjából megadja a banda zenei irányvonalát amitől mind keményebb, mind líraibb irányban elmozdulunk az adott daltól függően.

Ja és miről szólnak a dalok? Például tárgyakról: síp, dob, nádi hegedű, kő, zászló, pajzs, kard, gumilövedék. Szélsőségesekről és szalonképesekről. Vagy olyanokról akik „őszintén” hisznek a „másság tiszteletében”, „a határok légiességében”, „a bevándorlás szükségességében”,” a kiváló kínai minőségben” stb.

Jelentkezünk hamarosan!
Bero

2007.Dec.05.
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Újabb Patrióta dal: Sehonnai bitang nemzet !

Belehallgatás

Egyszerű és kemény zenei alapok. Még nagyon demo állapotában megmutattam egy ismerősömnek aki a „deszka-punk” jelzővel illette. Nekem nagyon bejön az elnevezés! De a jelenlegi formájában már olyat zúz, hogy ez a jelző kevés rá! Ugyanis Atko odadörrentette azt a gitár-hangzást, meg azt patriota logo szólót, amitől … szóval meg kell hallgatni!
Miről szól? A dal elején, az "Örök magyar" c. vers hallható. Ezt Berni, a sógornőm szavalja és a "Látni akarok" c. közös verses-albumunkon külön track-ként szerepel. Azt hiszem tökéletesen idevág, ezért „kölcsönvettem”.
Nászajándékba kaptam  A magyarok krónikája c. művet. Az első két oldalt elolvastam, ami népünk eredetét és vándorlásait mutatja be. Na ezt foglaltam össze a dalban.
Az első versszak a bevezető amit én gondolok arról amit az iskolák tanítanak ma. Aztán egyszerűen, tömören, szépítgetés nélkül, amit a könyv szerkesztői írnak rólunk, ami még mindig a hivatalos magyar származáselmélet, csak egy kicsit még alantasabbá téve. Ez alapján mondhatjuk hogy a magyar, (utalva Petőfire): egy „Sehonnai bitang nemzet”. …persze vannak más elméletek is! Tessék választani!

Bero
2007.dec.25


----------------------------------------------------------------------------------------------------

Interjú a Magyar Sziget koncert után

  • Előadó: Interjú
  • Cím: Patrióta
  • Év: 2008
  • Hossz: 12:08 minutes (11.11 MB)
  • Formátum: Mono 44kHz 128Kbps (CBR)

Készült: 8. Magyar Sziget - 2008

Kapcsolódó cikk: KATT!

PATRIÓTA - Mondd meg, Isten!
Váci Vigalom

Baharangozó videó

Zebegény Június 7. Trianoni megemlékezés

© 2007 magyar-vers.hu